History

A home without a cat is just a house

Minulla on ”aina” ollut kissoja. Varhaislapsuudessani meillä oli kotona valkoinen puolipitkäkarvainen kotikissa, eli ”angora”. Niin niitä 50-luvulla kutsuttiin. Itse en kissaa muista, mutta samassa huushollissa asunut Aino-mummoni kertoi, että aina kun kävelemään opetellessani tuuskahdin pyrstölleni ja pirahdin parkumaan, juoksi kissa naukumaan mummoa hätiin. Ensimmäinen sanani oli äitini kertoman mukaan Kitta, joten kaipa Grazy Cat Lady -kohtaloni on tähtiin kirjoitettu.

Teini-ikäisenä raahasin kavereilta kotiin harmaan pikkuisen Miisun, joka aikuiseksi kasvettuaan ehti tehdä yhden vahinkopentueen ja jäi sitten auton alle. Siihen aikaan ei tullut kuuloonkaan, että kissaa  pidettäisiin sisällä tai se leikkautettaisiin. Ensimmäinen puolisoni oli kissoille allerginen, joten nuorena aikuisena minulla ei ollut mahdollisuutta ottaa kissaa. Kun erosin ja muutin 1970-luvun loppupuolella opiskelemaan taidetta Helsinkiin, hain eläinsuojeluyhdistyksestä itselleni kuuron valkoisen Jauhokuonon ja mustan, täysin villin Ummukan. Koska Helsingin Opiskelija-asuntosäätiön soluasunnoissa HOASissa ei sallittu lemmikkejä, syyllistyin tuplarikkeeseen. Nyt sen voi jo tunnustaa, sillä rikos on vanhentunut. Oli minulla siellä lisäksi neljä seeprapeippoa ja akvaariokin.

Pörrökissat valtaavat sydämen – ja sohvan

ella-raami
Fitzgeralt Ella, eli ”Törrinkäinen”
(PER n) s. 8.8.1984
GIC Assarahia Dassar (PER n) x Caparin Kachina (PER f)

Ensimmäinen rotukissani oli musta persialaisnaaras Fizgeralt Ella, jonka kasvattaja on valokuvaaja Marita Kienanen Helsingistä. Törmäsin persialaiskissoihin täysin sattumalta. Olin kirjoittamassa lastenlehti Rakettiin artikkelia erilaisista kissaroduista ja Marita oli ystävällisesti lupautunut antamaan juttua varten muutaman kuvan erilaisista rotukissoista, kunhan vain noutaisin kuvat paikan päältä. Elettiin aikaa ennen sähköposteja ja digikameroita. Valokuvaamo Kienasen studiossa tassutteli kaunis, punamustankirjava puuhkahäntä, Kaparin Kachina (PER f). Ihastuin rotuun ja jäin odottamaan Fizgeralt-kissalan seuraavaa pentuetta. Alun perin Ella, eli kotoisasti ”Törrinkäinen” tuli kotiini lemmikiksi, mutta Marita sai minut innostumaan myös näyttelyistä ja kissankasvatuksesta. Liityin Suomen Rotukissayhdistykseen ja Persialaiskissayhdistykseen 1984 ja sain FiFE:n kasvattajanimen vuonna 1985.

krista-84

Ella Fizgeralt ensimmäisessä näyttelyssään 11.11.1984 Helsingin Lauttasaaressa.
Nuortenluokan EX2, tuomarina Molly Oliver.

1980-luvulla kaikilla kasvatukseen käytetyillä rotukissoilla oli ns. exellentpakko, eli pentuja sai teettää kissalla, joka oli saanut näyttelystä vähintään Excellent-arvosanan. Törrinkäisen ensimmäiset pennut syntyivät 1.1.1986. Molemmat pojat myytiin lemmikkikoteihin ja ne elivät hyvän elämän. Kaikkiaan Törrinkäisellä teetettiin 3 pentuetta, ja sillä oli yhteensä 9 jälkeläistä.

arap-admiral-raami2      azzan-baba-raami2

Ensimmäinen Deraza-pentue 1.1.1986
Deraza Arap Admiral (PER n) ja Deraza Azzan Baba (PER w 62)
IC O’Shimas White Enterprize (PER w 62) x Fitzgeralt Ella (PER n)

Otin Törrinkäisen kaveriksi sijoitukseen uutta kotia etsineen” Peukun”, eli Mintunkukan Peukaloisen (PER w 62), jonka kasvattaja oli Tuula Kämäräinen Hyvinkäältä. Mintunkukan sijoituspentue syntyi Deraza-kissalassa ja yksi tytöistä, CH Minunkukan Tintin-Tin jäi meille toisen polven sijoituskissaksi. Pentueessa oli kaikkiaan 2 urosta ja kaksi naarasta.

peukku-raami

Mintunkukan Peukaloinen, eli ”Peukku”
(PER w 62), s. 8.7.1984
CH Ursus Eccolo (PER e) x IC Mintunkukan Lumituisku (PER w 62)

Peukun ainoa Deraza-pentue syntyi keisarinleikkauksella lokakuussa 1986 ja samalla sille tehtiin sterilisaatio. Pentueesta jäi henkiin vain yksi valkoinen tyttö; PR Deraza Blanca Condeza eli Beibi, josta tuli Pirjo Timosen omistaman Farfalan-kissalan kantaemo. Beibi sai kaikkiaan  9 Farfalan-jälkeläistä vuosina 1988–1989.

 beibi       tinni-raami

PR Deraza Blanca Condeza, eli ”Beibi”(PER w 62) ja CH Mintunkukan Tintin-Tin (PER g) eli ”Tinni”

pikkulogo

Näyttelykissoja, kissanäyttelyitä ja yhdistystoimintaa

Amerikkalaisissa kissajulkaisuissa nähdyt ”lyttynaamaiset”  jenkkityypit alkoivat kiinnostaa myös suomalaisia kasvattajia. Persialaisen rotumääritelmässä mainittu lyhyt nenä alkoikin 80-luvun puolivälissä lyhentyä vauhdilla kissaloissa, joilla oli varaa hankkia kalliita tuontikissoja ja maksaa karanteenikulut. Törrinkäinen ja Peukku edustivat silloista valtatyyppiä Suomessa kasvatetuissa persialaiskissoissa. Niillä oli pitkä nenä verrattuna uusiin lyhytkuonoisempiin tuontikissoihin, eivätkä ne pärjänneet näyttelyissä jenkkityypeille. Osallistuin kuitenkin aktiivisesti näyttelytouhuihin ja kissayhdistysten toimintaan, vaikka kissani eivät Best In Show -tasolle yltäneetkään. Olin rakentamassa ja purkamassa näyttelyitä, työskentelin assistenttina, taitoin ja kuvitin kissa-aiheisia lehtiä ja suunnittelin logoja ja mainoksia yhdistyksille ja kissaloille. Nautin samanhenkisten ihmisten seurasta, tykkäsin matkustella ja assistenttina työskentely takasi köyhälle taiteilijalle kerran päivässä ilmaisen ruuan ja pääsin lisäksi tutustumaan kaikenrotuisiin kissoihin.

urrukka-raami

Kotikissa Urrukka Kepsulainen

Ensimmäinen näyttelyissä huippukissapaikoille yltänyt kissani ei ollut persialainen vaan löytyi roskiksesta. Kotikissa Urrukka Kepsulaisen kaikki yhdeksän henkeä pelastuivat valppaan eläinsuojelutyössä mukana olleen naisen ansiosta. Hän kuuli kerrostalon jäteastiasta pienen pennun lohdutonta parkumista ja löysi pahvilaatikkon sisään teipatun kissan. Luovutusikäisenä Urrukka muutti meille persialaisten kaveriksi ja koska sillä oli niin sosiaalinen ja avoin luonne aloin käyttää sitä näyttelyissä. Se hurmasi tuomarit ja sai tassujen täydeltä pokaaleja ja rusetteja koko näyttelyuransa ajan. Minulla on edelleen sydämessä tilaa kotikissoille ja vanhin tyttäreni on kissoineen jatkanut Kepsulaisen tassunjäljissä. Vuonna 2014, pitkän näyttelytauon jälkeen esikoiseni hankki Pohjanmaalta kotikissauros Hani Karkkitassun, joka palkittiin menestyksekkään näyttelyvuoden lopuksi SUROKin Vuoden Kotikissan tittelillä.

Ensimmäinen ”uuden tyylin” näyttelytasoinen musta Deraza-pentu syntyi 25.06.1987, kun astutin Törrinkäisen silloisella ”muotiuroksella” Sikkimin Change Maker Man (PER n). Se oli USA:n tuontivanhemmista ja hyvin lyhytnenäinen, niin kutsuttu ”piggy face”. Daif Farhat muutti Mintunkukan kissalaan ja oli ensimmäinen Deraza-uros, jota käytettiin siitokseen. Sille syntyi yhteensä 18 jälkeläistä Mintunkukan,  Jollinooran, Doris Day´s, Tanjulin, Startails ja Irtokarvan kissaloissa vuonna 1988.

vempula_daif_farhat

CH Deraza Daif Farhat (PER n), eli ”Vempula”
Sikkimin Change Maker Man (PER n) x Fizgeralt Ella (PE Rn)

Vuoden 1987 lokakuussa syntyi Deraza-kissalaan ensimmäinen näyttelytasoinen punainen pentu GIP & CH Deraza Ezzat Hassan. Sen emo oli toisen polven sijoitusnaaras Mintunkukan kissalasta, eli Peukun tytär Mintunkukan Tintin-Tin. Hassan jätettiin kotiin ja se tuotti ennen kastraattiluokkiiin siirtymistään yhteensä 46 jälkeläistä Biancas, Bocasanas, Isiksen, Oh´Lala, Sun-Shines, Farfalan, Sofian, Fizgeralt, Kloebahas, Polifax, Soikkulan ja BeeBars -kissaloihin vuosina 1988–1990.

hassanUUSI      hassan-raamissa      hassan033UUSI

GIP CH Deraza Ezzat Hassan (PER d), eli ”Hassan”
Sikkimin Change Maker Man (PER n) x MintunkukanTintin-Tin, (PER g)

pikkulogo

Suomen ensimmäinen korat tuli Norjasta

topil2

GIC Pimai’s Sri Di-Di (KOR), eli ”Topelina”
Wyndene Si-Tara’s Sunee x IC Pimai Som-Sri

Vuonna 1987 toin maahan Suomen ensimmäisen korat-rotuisen kissan. GIC Pimai’s Sri Di-Di eli ”Topelina” saapui Norjasta ja Suomen ensimmäinen ja omassa kasvatustyössäni myös ainoaksi jäänyt korat-pentue rekisteröitiin Deraza-kissalaan seuraavana vuonna.

Korat-kasvatuksen alkutaival Suomessa ei ollut helppo. Suomi lakkasi olemasta rabiesvapaa maa ja rajojen sulkeutumisen vuoksi kissojen vapaa liikkuminen Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä oli loppumassa juuri, kun Topelina oli astutettu norjalaisen Elfi Kleiven omistamalla USA-tuonnilla EC Jena’s Tai-Pan of Petlar. Topelina lähtikin uroksen matkassa Norjaan, sillä uusinta-astutus samalla uroksella ei olisi enää onnistunut. Ensimmäiset Suomeen rekisteröidyt korat-pennut syntyivät 10.06.1988 Sandefjordissa, josta Topelina aikanaan palasi kotiin kolmen pentunsa kanssa. Neljäs jäi hoitopalkkana Pimai-kissalaan. Topelina oli ihana kissa ja rakastettu perheenjäsen, mutta rotu osoittautui hieman liian vaikeasti käsiteltäväksi luonteiltaan lempeisiin persialaisiin verrattuna enkä halunnut jatkaa kasvatustyötä sen parissa.

topelina-raami

Suomen ensimmäinen korat-pentue:
Deraza Thai Apsara, (naaras), 1 jälkeläinen Takian kissalassa
IP DerazaThai Arashi , (uros),5 jälkeläistä Kattihovin kissalassa
EP CH Deraza Thai Ang Chan, (uros)
EP IC Deraza Thai Alin, (naaras), useita jälkeläisiä Pimai-kissalassa, Norjassa

Koratit olivat kuitenkin tulleet Suomeen jäädäkseen. Ystäväni Pälvi Niemen omistama Kattihovin kissala alkoi kasvattaa koratteja ja tehdä rotua tunnetuksi. Hänen kaunis tuontikissansa EC Rataekora Lisu oli rodun ensimmäinen Eurooppa-Champion Suomessa ja sai DM-tittelin vuonna 1990.

pikkulogo

Tuontikissoja Amerikasta – iloja ja murheita

puppe-raami1

Kitty Charm’s Breakthrough On Ice, DM (PER e 03), eli ”Puppe”
CFA GC Jovan Moosehead, DM (PER n) x CFA GC Kitty Cham´s Romance On Ice (PER g 03)

Vuonna 1988 hankin USAsta kaksi siitoskissaa persialaiskasvatustani varten ja järkytin lähipiirini tunnustamalla, että niihin upposi tuohta tuplasti saman verran kuin olin investoinut ”Kaalinlehdykkään”, eli vanhaan Skoda Octaviaan, jolla huristelin työmatkani. Halusin uusille kissoilleni sellaiset sukutaulut, joita ei ollut ennestään muissa suomalaisissa kissaloissa ja minua kiinnostivat mustien, punaisten ja kilpikonnavärien lisäksi valkolaikut. Niiden taso oli silloin huonompi kuin yksiväriryhmän persialaisten ja uskoin pystyväni tekemään asialle jotain.

Ihanteeni on suurisilmäinen ja avoinkatseinen persialainen ja sellaiset sain. Kitty Charm’s Breakthrough On Ice, DM (PER g 03) ja Kitty Charm’s Heather, DM (PER g) olivat viimeisiä tuontikissoja, jotka joutuivat kärsimään kuuden kuukauden rabieskaranteenin Suomeen tultuaan. Maa- ja metsätalousministeriön karanteeniasema sijaitsi Jyväskylässä. Paikka oli kammottava. Hoitamattoman näköisiä eläimiä huonosti siivotuissa häkeissä. Oli todella vaikeaa jättää kissat häkkiin ja ajaa kotiin. Vein sinne suoraan lentokentältä rajaeläinlääkärin tarkistamat reippaat, silkkiturkkiset ja terveet kissat ja sain karanteeniajan päätyttyä takaisin rähmäsilmäiset, takkuiset ja sieniset ressukat. Kesti useampia kuukausia ja vaadittiin kymmeniä eläinlääkärikäyntejä, paljon rahaa sekä valtava määrä työtä ennenkuin jenkkikissani olivat kunnossa.

Puppen ja Hettyn yhteisistä pennuista 1991 syntynyt EP & EC Deraza Indeed (PER e 03), eli ”Indy” muutti veljensä Teddyn (Deraza Instant Replay) Kuopioon Nina Salmisen omistamaan Zarzamora-kissalaan. Indy sai yhteensä 33 jälkeläistä Deraza, Zarzamora, Hickory, Precious, Sinin, Victorian ja RosaMoonan kissaloissa.

indy

EP & EC Deraza Indeed (PER e 03) eli ”Indy”

hassan-puppe-raami
Kaverukset Puppe ja Hassan

Kitty Charm’s Breakthrough On Ice, DM, eli Puppe oli yksi elämäni suurista kissapersoonallisuuksista. Meillä oli suhteellisen pienessä talossa useampi leikkaamaton uros, eikä Puppe siitä huolimatta koskaan merkkaillut mihinkään. Lisäksi se tuli toimeen kaikkien kissojen kanssa, myös toisten leikkaamattomien urosten. Puppe jätti Suomeen kaikkiaan 147 jälkeläistä Deraza, Nöpökatin, Dorita´s, Delightful, Gaynsay, Precious, Merizian, Kloebahas, Zarzamora, Chaton, Bugenhagen, Sangh-Lilly, Laber-Cats, Minnikatin, Sisukisun, Comanche´s, Hapsuhelman, Farfalan, Ayser´s ja Yankkee´s -kissaloihin vuosina 1989–1996.

hetty
Kitty Charm’s Heather, DM (PER g), eli ”Hetty”

CFA GC Kitty Charms Blueprint (PER a) x CFA GC Kitty Cham´s Precious Gem (PER g)

Hetty oli luonteeltaan särmikkäämpi ja äksyili välillä muille naaraille. Se oli omasta mielestään talon ehdoton kuningatar eikä pitänyt sitä, etteivät muut suostuneet sen hovineidoiksi.

Olin lisäksi saanut Ruotsista joksikin aikaa käyttööni punaisen uroksen GIP & EC Bocasana’s Frontpage News, eli Benke. Se ei ollut yhtä tyypikäs kuin USA-tuontikissani, mutta sillä oli vankka rakenne ja vahvat jalat. Deraza G.O. Obsession (s. 28.10.1988) oli kaunein Benken ja Hettyn ensimmäisestä yhteisestä pentueesta. Se sai kaksi jälkeläistä Dragster´s kissalassa.

benke
GIP & GC Bocasana´s Frontpage News (PER d), eli ”Benke”

Ryshworth Major Midnight (PER n) x IC Humbug´s Isadora (PER d)

g-o-obsession
Deraza G.O. Obsession (PER e)
GIP & GC Bocasana´s Frontpage News (PER d) x Kitty Charm´s Heather, DM

Pupen ja Tinnin ensimmäisestä yhteisestä pentueesta tammikuussa 1989 syntyi IP GIC Deraza Hola Querida (PER g), joka tuotti 2 jälkeläistä Zarzamora-kissalaan. Benken ja Hettyn toisessa yhteisessä pentueessa maaliskuussa puolestaan kaksi naarasta, joita molempia käytettiin siitokseen. Kaikkiaan Kitty Charn´s Heatherilla oli 41 jälkeläistä kuuden eri uroksen kanssa. Mervi Paajaselle sijoittamani EC Deraza Ifigeneia Tiffin (PER f) eli ”Tifi” tuotti 5 Deraza-jälkeläistä ja sen jälkeen 15 jälkeläistä Murmelin kissalassa vuosina 1991–1996. Tifi menestyi hyvin näyttelyissä ja oli ERY-SYDin Vuoden Kissa 2008. PR Deraza Istar Sehrezad (PER g) eli ”Miisa” sai kodin Marika Lahden luota Precious-kissalasta ja sillä oli 19 jälkeläistä vuosina 1990–1994.

 kerttuli      tiffin-raami      miisa-raami

IP GIC Deraza Hola Querida (PER g), EC Deraza Ifigeneia Tiffin (PER f)
ja PR Deraza Istar Sehrezad (PER g)

Koska Suomi ei enää kuulunut rabies-vapaisiin maihin, karanteenipakkoa ei enää ollut ja tuontikissojen hankkiminen oli entistä helpompaa. Halusin kasvattaa valkolaikkuja ja tuotin Amerikasta vuoden 1989 keväällä aikuisen harlekiiniuroksen IP & EC Purrsay’s Purring Deraza, DM. Purrin ensimmäinen pentue marraskuussa yhdessä Törrinkäisen tyttären Deraza Farida Jamilan kanssa oli ensimmäinen Deraza-pentue, jossa kaikki kuusi pentua olivat valkolaikkuja. Jatkoon sijoitettiin Deraza La Bonita PER f 03 ja se sai 4 Deraza-jälkeläistä ja 4 jälkeläistä Miru-Marun kissalassa 1991–1992.

purri016
IP & EC Purrsay’s Purring Deraza, DM (PER e 02)
CFA CH Loudons Mr Bowjangles of Purrsay (PER a 03) x CFA GC Purrsay´s Star Child (PER e 03)

miss-murphy-raami     miss-melusina-raami

Deraza Miss Murphy (PER f 03) ja CH Deraza Miss Melisande (PER f), s. 08.12.1989

Teimme paljon yhteistyötä Mintunkukan kissalan kanssa. Joulukuussa 1989 syntyi yhteistyöpentue, jossa Purri oli isänä ja emona Tinnin tytär Mintunkukan Mafalda (PER n). Pennuista Deraza Miss Murphy (PER f 03)  sai aikanaan 7 jälkeläistä Zarzamora-kissalassa 1992–1994 ja sen pentuesisko CH Deraza Miss Melisande (PER f) 5 jälkeläistä Bugenhagen-kissalassa 1991–1992.

Yhteisia hankintoja toisten kissaloiden kanssa oli myös punavalkoinen Petakat Miss Scarlet of Thicketyrun (PER d 03), jonka ensimmäinen pentue syntyi 30.1.1990 ja toinen saman vuoden kesällä. Kummassakin pentueessa oli isänä Puppe. Näyttelyissä kävivät GIC Deraza Berrendo (PER d 03), jolle syntyi 27 jälkeläistä Pandoran, Charming, Sinitähden, Villiinan ja Sabrinan kissaloihin 1992–1995  sekä EC Deraza Obi-Van (PER e 02); 15 jälkeläistä Murmelin, Pisaman ja Yosejaanan kissaloissa 1992–1993. Scarlet muutti toisen pentueen jälkeen jälkeen Sangh-Lilly-kissalaan ja kaikkiaan sillä oli 14 jälkeläistä.

heta-hassan

Heta ja Hassan päivänokosilla ISROKin näyttelyssä.

Kesäkuussa 1991 syntyi esikoiseni Heta ja odotin toista tytärtäni. Heta oli tietysti alusta saakka mukana kaikilla näyttelyreissuilla. Kissojen siirtely autosta näyttelyhäkkeihin kävi tavallista helpommin, kun kuljetuslaatikot saattoi asetella lastenvaunujen päälle poikittain. Näyttelyhäkissä nukkuvaa vauvaani luultiin usein nukeksi.

lempi032

EP & CH Purrsay’s All You Need Is Love (PER f 02)

Minulle tarjottiin Amerikasta kilpikonnaharlekiinia ja meille muutti vuonna 1991 myös Lempi Loikkanen, eli  EP & CH Purrsay’s All You Need Is Love. Se oli erityisen suloinen kissa, mutta rakenteeltaan melko pienikokoinen ja hento. Lempin kahdessa pentueessa oli yhteensä vain kolme pentua ja koska toinen synnytys oli hyvin vaikea, Lempin siitoskissaura päätettiin siihen. Loikkanen tuli naaraslaumassamme Prinsessa Hettyn taholta ajoittain kiusatuksi ja kun ystävilleni tarjoutui tilaisuus ottaa yksi kissa lisää muutti Lempi Kuopioon Vuokko ja Sanna Rosbergin luokse Santuzzan kissalaan. Se kotiutui hyvin uuteen laumaan ja pärjäsi leikattuna loistavasti näyttelyissä. Lempin kolmesta pennusta sukua jatkoi harlekiinipoika Deraza Hugger Van Mugger (PER d 02), joka sai yhden jälkeläisen Eikkulan kissalassa 1994.

penny-raami

IC Purrsay’s Phantom Eyes (PER n 03) DM, eli ”Penny”
CH Catchairn Counterpunch of Purrsay (PER n) x CH Purrsayś Private Eyes (PER g 03)

Vuoden lopulla tuli Suomeen mustavalkea IC Purrsay’s Phantom Eyes (PER n 03) DM, eli ”Penny”. Sillä oli kaikkiaan 23 jälkeläistä, joista näyttelyissä nähtiin mm. IC Deraza Just Van Case (PER g 02), EP & CH Deraza Lee Van Cleef (PER n 01); 5 Deraza-jälkeläistä, EP & EC Deraza Quite Nice (PER a 03); 16 jälkeläistä Nipsu-Nappulan ja Precious-kissaloissa, CH Deraza Twist N´Shout (PER f 03); 6 jälkeläistä Kloebahas-kissalassa, Deraza Top Hat N´Tail, DM (PER f 03), jolla oli 27 jälkeläistä Jessamine-kissalassa, IC Deraza Extra Sweet Indeed (PER a 03); 4 jälkeläistä Dreamteamś-kissalassa, EC Deraza Extra Special Edition (PER n) ja PR Deraza Bugs Bunny (PER a 03); 9 Deraza-jälkeläistä.

bugs-bunny1    vitsi-raami    tessi-raami

PR Deraza Bugs Bunny (PER a 03), CH Deraza Twist N´Shout (PER f 03) ja Deraza Top Hat N´Tail, DM (PER f 03)


kukalie   leevi   nikke

IC Deraza Online (PER g 03), EP & CH Deraza Lee Van Cleef (PER n 01) ja EP & EC Deraza Quite Nice (PER a 03)

pikkulogo

Derazan ecotic-kasvatus alkoi lainakissoilla

Ensimmäinen exotic-pentue Deraza-kissalaan syntyi marraskuussa 1991 Kotkassa, Sikkimin kissalan lainavanhemmista My Ty’s The Real Mccoy (PER e) x Good Luck Charm Bx av Fagervoll (EXO f). Kolmesta pennusta jatkoon jäi ”Naukki” eli IC Deraza Sikkiminja (EXO f). Helmikuussa 1993 syntyi Naukin ja Pupen poika IC Deraza P.T.O. (EXO n) eli ”Petteri”, joka sai kaikkiaan 23 jälkeläistä Deraza, Yankkee´s, Dreanteam´s ja Vip-Cat-kissaloissa 1994–1997.

naukki-raami      naukki-raami2

 IC Deraza Sikkiminja (EXO f), ”Naukki”

petteri

IC Deraza P.T.O. (EXO n), ”Petteri”

pikkulogo

Siamilainen pörrökissojen kaveriksi

    pippi-raami     pippi2x   

”Pippi Pitkätassu”

Vuonna 1994 hankin Ruotsista näyttelytuliaisina ruskeanaamiosiamilaisen Putikat Passe-Partout (SIA n), eli ”Pippi Pitkätassun”. Pippi oli ihanaluonteinen kissa, mutta jouduttiin nukuttamaan melko nuorena vaikean kroonisen suolistosairauden vuoksi. Rotu jäi kiinnostamaan, mutta kesti 20 vuotta ennenkuin Deraza-kissalassa taas kuultiin siamilaisen tassujen töminää. FIFE CH Twist-Tiramisun Rapunzel (SIA n), eli ”Rinkeli” tuli sijoituskissana meille vuonna 2014. Saman vuoden lopulla meille muuttivat jenkkitytöt CFA GC & FIFE CH Alexy Bluebell of Deraza, eli ”Kukka” ja CFA GC, RW & FIFE CH Alexy De Lilac, eli ”Nuppu”, jotka aloittivat kokonaan uuden aikakauden Deraza-kasvatuksessa.

pikkulogo

Koivumäki – pala maata ja pala taivasta

talo1997

Vuoden 1997 syksyllä ostin tyhjilleen jääneen talon ja puoli hehtaaria maata Nurmijärven Nukarista. Silloinen puolisoni vaihtoi maisemaa ja jäin lasten kanssa remontoimaan vanhasta omakotitalosta kotia perheelleni. Remontti ja pihapiirin raivaus alkoi pian viedä kaiken ylimääräisen ajan yritykseni Mainospalvelu Kristasta Oyn pyörittämisen lisäksi ja kissankasvatus ja näyttelyharrastus hiipui pikku hiljaa hyvin vähiin. Hettyn viimeinen pentue oli syntynyt helmikuussa ja jätin siitä kotiin yhden pennun, Deraza Mary Poppins (PER d). Kissat olivat suurimman osan aikaa ex-anoppini luona suurimman taloremontin ajan syksystä 1997 vuoden 1998 loppupuolelle.

KISU1_maija
Deraza Mary Poppins, eli ”Maija”
Kitty Charms Heather, DM (PER g) x EC Fizgeralt Redhead Fred (PER d)

Kesällä 1999 päätin kasvattaa vielä yhden pentueen ja Maija sai neljä pentua CH Deraza Jamhammerin (EXO n 03), kanssa. Tämä pentue jäi viimeiseksi persialais- ja exoticpentueeksi Deraza-kissalassa. CH Deraza Jamhammer jätti yhteensä 24 jälkeläistä Joshaidas, Deraza ja Gazarinas-kissaloihin vuosina 1998–2004.

pikkulogo

Lapsi saa oman kissan, kun täyttää kaksi numeroa

Vuoden 2001 kesällä täytti esikoiseni 10 vuotta, eli ”kaksi numeroa” ja sai vihdoin kauan toivomansa oman kissan. Heta ei halunnut rotukissaa, vaan kotikissan, ja sellainen löytyi Hämeenlinnan löytöeläintalosta. Mustavalkoinen Rölli oli reipas ja iloinen kaveri, ja hyvin tärkeä tyttärelleni.

rolli1     rolli2

Kotikissa Rölli 2001–2013

Seuraavan vuoden syksyllä vietti kuopukseni  Helmi 10-vuotissynttäreitään, ja sai vuorostaan valita itselleen mieluisan pennun. Haimme Marika Lahdelta sijoitukseen EC Precious Love Story (EXO a), eli ”Lillerin”. Käytimme Lilleriä jonkun kerran näyttelyissä ja Marika-kasvattaja käytti myös. Se sai yhden pentueen Precious-kissalaan, mutta ei sen jälkeen enää tullut kantavaksi. Lilleri oli tyttäreni rakas lemmikki, ja suru oli suuri, kun kissa nukkui pois keväällä 2015.

  lilleri2     lilleri-nayttely     lilleri1

EC Precious Love Story (EXO a 03), eli ”Lilleri” 2002–2015

Vuosina 2000–2014 Deraza-kissalassa ei syntynyt uusia pikkukissoja eikä kissanäyttelyissä käyty kuin satunnaisesti turistina. Lapset kasvoivat ja muuttivat pois lapsuudenkodista, puutarha muuttui pikkuhiljaa pöpeliköstä paratiisiksi ja kissat vanhenivat siirtyen yksi toisensa jälkeen sateenkaarisillalle. Pitkän tauon jälkeen palasin rakkaan harrastuksen pariin. Nykyisin palvelen yhdessä puolisoni Teuvon kanssa siamilaisia ja itämaisia lyhytkarvakissoja.

pikkulogo

 

 

 

Tallenna

Comments are closed.