Garden

Koivumäen tila – talo ja puutarha

Nukari_97
Vuonna 1997 otetussa kuvassa on vanha, huonokuntoinen puutalo ja puoli hehtaaria lähes läpitunkematonta pöpelikköä, jonne oli säilötty vuosikymmenien maatalousromut. Siksi sen sai halvalla. Ja tyttö osti, kun halvalla sai. Remontoi, rakennutti, raivasi ja raivautti. Asui alkuun yhdessä huoneessa lapsineen sillä aikaa kun toisia huoneita rempattiin. Keitteli perunat saunan eteisessä, koska keittiön lattia oli kaivettu auki. Kantoi juomavedet työpaikalta kunnes saatiin oma kaivo. Kaivoi ja rakenteli varovasti kasvimaata ja kukkapenkkejä, koska tontille oli haudattu talousjätteiden lisäksi kasvihuoneissa rikkoontunutta lasia.

1997 I bought old, shabby wooden house and half a hectare of almost impenetrable thicket so called garden, which was preserved by decades of agricultural scrap. But it was cheap. I renovated, built, cleared and grubbed garden and house up. In the beginning I slept, cooked and had fun with my children in one room while the other rooms were rebuild. Cooking potatoes in sauna, because the kitchen floor had been dug open. We were carrying drinking water from my office until I got a well. I was poor, tired and happy.

IMG_1735
Vuonna 2015 talossa oli edelleen kaikenlaista korjattavaa, kuten vanhoissa omakotitaloissa tapaa olla. Puutarhaakaan ei saatu 18 vuoden aikana valmiiksi, vaan edelleen riittää tekemistä. Pihamaa on kuitenkin jäsentynyt selkeiksi osiksi, joista jokaisella on oma tunnelmansa ja tarkoituksensa.

Photo from year 2015. The house neeted still all kinds of repair, such as old houses does. Garden was not achieved during the 18 years finished, there was still a lot to do. However, the courtyard is structured into clear parts, each with its own atmosphere and purpose.

_MG_0015
Talo seisoo selkä tielle päin, sillä pihaliittymä ja parkkipaikka on tehty paljon taloa myöhemmin. Parkkipaikan reunassa kasvaa muun muassa harmaapihta, kanadanhemlokki, kataja, punapähkinä, hopeapensas ja syreeni. Lisäksi istutusalueella on atsaleoja, pensasruusuja ja perennoja.

IMG_1858
Kivipatio talon länsiseinustalla johdattaa kulkijan saunasiiven ohitse verannalle. Keittiön ikkunan alla olevassa kivisessä kohopenkissä kasvaa muun muassa erilaisia pionilajikkeita, kuunliljoja, jumaltenkukkaa, vuokkoja, sinikämmentä, marskinliljoja ja kärhöjä. Kivikantinen pihapöytä on varattu pelargoneille ja muille kesäkukkasille.

IMG_2010a
Verannan kulmalla kasvaa alppikärhöä, viiniköynnös ja kuunliljoja. Keväällä maasta nousevat ensimmäisenä tulppaanit, esikot ja koiranhampaat. Alkukesästä penkissä kukkivat puupioni ja kiinanpionit, niiden jälkeen salkoruusu, ritarinkannukset ja leimut.

_MG_0705a
Portaanpielessä kasvaa pylväskataja, riippalehtikuusi ja laakakatajaa. Pensaiden juurella on kevätkukkijoita, kuten esikkoja ja vuokkoja.

IMG_1862a
Saunasiiven seinustalle on istutettu ranskanruusuja ja kärhöjä. Keväällä pensaiden alla kukkivat sinivuokot ja aikaiset iirikset.

IMG_9996
Talon pohjoispäädyssä on erilaisia havuja, ruusuorapihlaja, koristeomenapuu, rusotuomi, syreeniä, pensasruusuja sekä ruotsin-, saksan- ja sirotuomipihlaja. Nurkan takana on pääsy olohuoneen terassille.

_MG_0821
Talon pohjoispäädyssä sijaitsee myös tontin suurin yhtenäinen alppiruusu- ja atsaleaistutus. Niiden seassa piileskelee pensasmustikoita, töyhtöangervoa, kirjavalehtinen ruusuorapihlajan taimi, kolmilehtiä ja muutama luonnonorkidea.

IMG_9943
Talon itäseinustan tienreunassa kasvaa lännenheisiangervoa ja suuri vuorijalava tarjoaa suojaa kesäiseltä auringonpaahteelta. Kissatarhan seinustaa kiipeää viiniköynnös ja perennapenkissä on muun muassa pionia, kuunliljaa, pärskäjuuri, kirahvinkukkaa, jalopähkämöä, kärhöjä ja kurjenpolvia.

IMG_1847a
Verannan edustalle on tehty useampi istutusalue, joissa on perennojen ja kärhöjen lisäksi myös puuvartisia kasveja. Väriä vihreän sekaan antaa muun muassa kirjavalehtinen saarnivaahtera.

IMG_4104
Verannalta pääsee kaarialleen lävitse liiterineduspihalle, jossa on tilaa hommailla kaikenlaista. Siellä sijaitsevat roskasäiliöt ja talouskompostori. Liiterineduspihalla säilytetään peräkärryä, ajoleikkuria ja sinne parkkeerataan tarvittaessa vierailijoiden autot.

IMG_1885a
Kaarialleessa kasvaa kultahumalaa, Helenanruusu, kelasköynnöstä ja köynnöskuusama sekä kärhöjä. Toista reunaa rajaa vanha pihasyreeni ja toista perennapenkki ja ruusupensaat.

IMG_4096
Pihalampi on kaivettu olopihan keskelle. Noin 7 x 9 metrin suuruinen, allaskumilla vuorattu lampi on syvimmästä kohdastaan reilut puolisentoista metriä. Lammessa talvehtii parvi ruutanoita, jonka vuoksi pumppu pyörittää vettä ympäri vuoden, vaikka suodattimet otetaan talven ajaksi pois. Pihalampeen on istutettu lumpeita ja muita vesikasveja.

_MG_2111a
Lammen reunaistutuksia hallitsevat erilaiset kuunliljat ja alueelle on sijoitettu kaksi riippakoristeomenapuuta ja jokunen kataja. Terassi valmistui vuonna 2014 ja sinne mahtuu ruokailemaan ja istuskelemaan kymmenkunta ihmistä.

IMG_0770
Tontin Pohjoisportilta on myös kulkuyhteys lammelle. Lampiterassia vastapäätä sijaitsee rautainen kärhöpaviljonki, joka on tuotu Suomeen Ranskasta.

_MG_1812a
Rautakaarissa kiipeilevät kärhöjen lisäksi köynnöskuusama ja köynnöshortensia. Rotevakasvuinen Pietarinruusu kasvaa paviljongin sivustalla ja kivilaattalattiaa peittää pikkutalviomatto.

_MG_0793
Autokatoksen takana on havuistutuksia ja pensaita. Kultakuusen uudet vuosikasvut ovat keväisin huomiota herättävän keltaisia.

IMG_1803a
Lammen ja kärhöpaviljongin takana on polku, joka johtaa vanhaan ruusutarhaan. Polun varrelta kasvaa muun muassa apteekkarinruusua, kuusamaa, mustaselja, sinikuusi, siperianpihta ja kirsikkasorvarinpensas.

IMG_1877a
Lampiterassin ja liiterin välissä on kesäkeittiö, jossa voi laittaa ruokaa hiiligrillissä tai kaasulla. Kesäkeittiön seinustoja koristavat kiinanlaikkuköynnös, pensasruusut ja kärhöt.

IMG_1882a

Vanha ruusutarha piiloutuu kesäkeittiön taakse. Ruusutarhassa kasvaa muun muassa erilaisia kurtturuusuja, punalehti- ja keijunruusuja. Ruusutarhan reunaan on istutettu päärynä-, aprikoosi- ja kirsikkapuu.

IMG_1718a
Ruusutarhan ja alapihan välissä on kivikaari, joka syntyi aikanaan olopihan tasoitustyömaalta nousseista luonnonkivistä. Pihlajia kasvava rinne kivikaaren ulkopuolella on jätetty osittain luonnontilaan, mutta sinne on istutettu muun muassa alppiruusuja, makeakirsikkaa ja päärynäpuita.

IMG_7551a
Hyötytarhaan kuljetaan ison pähkinäpensaan alitse vievää polkua. Alapihalta löytyvät marjapensaat, hedelmätarha, potager ja kasvihuone.  Kasvihuoneessa on kolme isoa viiniköynnöstä, jotka tuottavat hyvin satoa.

IMG_7560a

Comments are closed.